‘Zeilen naar Pampus ’

Bezoek Forteiland Pampus of het Muiderslot
Zeilen naar Pampus bezoek Forteiland Pampus

Zeilen Pampus

Zeilen Pampus: We varen om het eiland Marken naar forteiland Pampus. Weet u waar de uitdrukking 'voor Pampus liggen' vandaan komt? Lees verder en ondek het!

Dagprogramma zeilen naar Pampus 10.00 - 18.00 uur 
Als alternatief voor onderstaand dagprogramma kunt u kiezen voor ons  Pampus middag- en avondarrangement 13.00 - 20.00 uur.

De genoemde tijden  en diner zijn een voorstel en kunnen indien gewenst aangepast worden.

10.00 uur  De gasten worden van harte welkom geheten aan boord van de Carpe Diem in de haven van  Monnickendam. Na een  kort  welkomstwoord en instructie wordt uitgevaren voor een zeiltocht op het  Markermeer. Degene die het leuk vinden helpen mee met zeilen en de anderen genieten van de activiteiten vanuit de ruime zitkuip.
10.30 uur Zeilen hijsen ; na korte tijd komt de vuurtoren van Marken, het Paard van Marken  in zicht. We ronden de vuurtoren en varen dan pal zuid naar Pampus.
12.30 uur  Lunch Stuurboord wordt geserveerd incl. koffie, thee en melk .
13.30 – 14.30 uur Rondleiding op Pampus. Pampus was onderdeel van de stelling van Amsterdam. De enthousiaste gidsen laten het verleden tot leven komen. U kunt ook kiezen voor een rondleiding op het Muiderslot.
16.00 uur  Warme borrelgarnituur wordt gesereveerd.
18.00 uur  Afmeren in Monnickendam en einde van een heerlijke dag op het water.

Het geheim van Pampus
Waar de uitdrukking voor Pampus liggen (dronken zijn) vandaan komt.
Pampus is de naam van een ondiepe geul en een eilandje bij Amsterdam. Zwaar beladen schepen lagen vroeger voor Pampus te wachten tot het vloed was en ze de haven konden binnenvaren. De oorsprong van de uitdrukking is echter pikanter.
Vroeger maakten uit Azië terugkerende matrozen van de V.O.C. hun geld razendsnel op aan drank en vrouwen in Amsterdam. Ze gingen berooid naar huis. Dit gaf een slechte naam aan het werken bij de V.O.C. Wanneer er weer een ronselaar van de V.O.C. in de dorpen kwam, zeiden de moeders tegen hun zoons: "niet doen, dat brengt niets op." Die ontmoediging was slecht voor de handel, want als er geen matrozen waren, konden de schepen niet bemand worden, wat verlies van laadruimte en winst betekende.
De Heren van de V.O.C. bedachten een truc. Als de terugkerende schepen voor de rede van Pampus lagen kregen de jongens water, eten en zeep. Vervolgens kwamen er op kosten van de zaak dames van een bordeel aan boord, samen met een forse hoeveelheid drank. Na drie dagen waren de schepelingen totaal uitgeraasd en uitgeput. Daarna ging het schip pas naar de Amsterdamse haven. De matrozen kregen hun gage en gingen naar huis. Ditmaal mét geld en met stoere verhalen.
Dankzij het ‘voor Pampus liggen’ werd het dus eenvoudiger om matrozen te werven, omdat ze geheel voldaan thuiskwamen. We hopen dat u ook zo tevreden zult zijn over uw bezoek aan Pampus.

* "Beste Leo, Bedankt voor de prachtige zeildag! We hebben allemaal erg genoten. Het was leuk om ook mee te mogen zeilen en dat het ook niet hoefde als je het niet wilde. Ook Pampus was erg leuk, maar vooral het zeilen viel in de smaak. De vriendelijke bemanning en schipper van de Carpe diem hebben daar natuurlijk aan bijgedragen, maar ook de heerlijke broodjes. Bedankt! Ook voor de makreelhapjes en warme choco, vielen bij iedereen in de smaak! We kijken uit naar je foto's. Vriendelijke groet, Suzanne Verver, Arkin"

* " Ontzettend bedankt voor de fantastische dag die we hebben gehad vanwege de viering van de 60ste verjaardag van mijn echtgenoot. Een en al lof. De verzorging, de catering. Geweldig! Voor herhaling vatbaar."
Ed en Jacqueline van Roode

 

Share |

Bel Carpe Diem Sailing: 0299-652945
Of stuur een E-mail

Vraag informatie aan

Carpe Diem Sailing - Zeilen pampus
Carpe Diem Sailing - Zeilen Pampus
Carpe Diem Sailing - Zeilen Pampus
Carpe Diem Sailing - Zeilen Pampus